Hoe gaat haptotherapie?

 
De intake is bedoeld om de hulpvraag duidelijk(er) te krijgen. Ik luister naar je verhaal en stel vragen, zodat we kunnen herkennen wat je nodig hebt om verder te kunnen komen.

Ons lichaam is de drager van ons gevoel en heeft een geheugen voor positieve en negatieve ervaringen.
In de behandelingen gaan we verkennen hoe je met je gevoel en met jezelf omgaat. Je leert je patronen herkennen. Ik laat je voelen hoe je je (weer) kunt verbinden met jezelf en je omgeving. Beweging is het sleutelwoord. Dit is niet alleen lichamelijk bedoeld, maar ook figuurlijk. In ons verleden hebben we vaak geleerd ons gevoel weg te stoppen of stil te zetten. Gelukkig kan gevoel weer in beweging gezet worden.
Negatieve ervaringen zijn terug te vinden in verkrampte bewegingen, pijn in de spieren, remmingen in het gevoel, gebrek aan (zelf)vertrouwen, psychische klachten, angst voor leven.
Positieve ervaringen geven soepele bewegingen, spieren die de juiste spanning hebben (geen over- en ook geen onderspanning), openheid voor gevoel, zin in leven.

Aanraken en aangeraakt worden is een directe manier om datgene wat in ons leeft voelbaar te maken. Daarom is dit een belangrijk onderdeel van de haptotherapie.
Specifiek voor de haptonomie is de bevestigende aanraking. Hierin kan je (her)ontdekken dat je goed bent zoals je bent. Deze aanraking is ont-moetend, gericht op je mogelijkheden van verbinden en zonder verwachtingen waar je aan moet voldoen. In deze ont-moeting kan je jezelf weer leren voelen.
Ik gebruik ook ervarings-oefeningen. Je kunt gaan herkennen hoe je beweegt, of juist verkrampt en wat je gevoel daarmee te maken heeft. Ook kun je je beleving van grenzen, van afstand en nabijheid verkennen. Dit geeft je de kans nieuwe mogelijkheden te onderzoeken.

teder groen
symbool van toekomst,
groei en kracht. (Maori)